Romania este pe ultimul loc in UE din punct de vedere al sanatatii si securitatii la locul de munca si pe primul loc in Uniunea Europeana la accidente mortale la locul de munca. Rata de accidente mortale este de 7.5 la 100.000 de angajati comparativ cu Olanda, tara ce are cea mai scazuta rata de incidenta, de 0.8 accidente conform Eurostat (ec.europe.eu).

In statele membre, cele mai scazute rate de incidenta au fost inregistrate în Olanda (0,8), Suedia (1,2), Germania (1,3), Danemarca (1,4) şi Regatul Unit (1,6), observand ca la polul opus de află Romania (7,5), urmata de Portugalia (4,6), Luxemburg (4,4), Bulgaria şi Lituania (4,3).

Efectul acestor accidente are in vedere trei laturi generale, respectiv latura morala, urmand latura legala si in final latura financiara.

Primul aspect este acela din punct de vedere moral. In urma unor accidente la locul de munca, se pot constata efecte majore atat asupra persoanelor accidentate cat si asupra colegilor. Orice angajator are datoria morala fata de toti angajatii de a le asigura un mediu sigur de lucru. In urma unor accidente, nu numai ca familii intregi pot ramane traumatizate pentru totdeauna, insa astfel de traume pot avea si cei din echipa de lucru. Se poate genera o temere colectiva in randul tuturor angajatilor datorita mediului nesigur, ce va duce in final la ceea ce un angajator nu isi doreste si anume, la scaderea productivitatii.

Al doilea aspect important se refera la cadrul legislativ. Atunci cand un accident are loc, de cele mai multe ori se constatata ca au fost incalcate legi, standarde locale si/sau internationale. Respectarea normelor legislative este in obligativitatea angajatorilor si a persoanelor resposabile din organizatie. Nu numai ca incalcarea legislatiei poate duce la amenzi foarte mari, insa urmarile pot fi mult mai drastice cum ar fi inchisoarea pentru persoanele responsabile.

Al treilea aspect ia in calcul partea financiara. Daca mai sus, am facut referire la cele doua aspecte, moral si legislativ, vom constata ca o fatalitate aduce costuri foarte mari unei companii. Din punct de vedere financiar, pot fi luate in calcul costuri atat directe cat si indirecte cum ar fi costuri cu spitalizarea, cu asigurarile, cu amenzile, costuri de judecata, reputatia, etc. Costurile morale amintite mai sus, pot duce in final o companie la pierderea productivitatii pe termen lung. Atunci cand angajatii lucreaza sub stres si cu temeri, munca prestata nu va fi eficienta, deci nici productivitatea buna. De asemenea, in urma unui accident prin nerespectarea legilor, se poate opri chiar si intreaga activitate, ducand bine inteles la alte costuri, cum ar fi de exemplu penalitati din partea funizorilor prin nerespectarea termenelor. Un cost foarte important ce nu trebuie neglijat, in urma unor accidente fatale, este pierderea reputatiei ce duce la pierderea clientilor si la alte costuri survenite din acest motiv.

Statistica mentionata la inceputul acestui articol, ne face sa intelegem mai bine gravitatea situatiei la nivel de tara din punct de vedere al sanatatii si securitatii in munca si poate ajuta la dezvoltarea acestui sector prin eliminarea slabiciunilor si imbunatatirea educatiei din aceasta ramura. In majoritatea cazurilor, accidentele la locul de munca sunt cauzate de nerespectarea normelor pentru sanatatea si securitatea in munca. In primul rand angajatorul are datoria legala si morala fata de angajati de a le oferi un loc de munca sigur. Respectarea acestor norme pot include, printre altele, si inscrierea angajatilor la cursuri de specialitate. Investitia in educatie prin participarea la cursuri internationale HSE, atat ale persoanelor din conducerea firmelor cat si manageri, coordonatori, lucratori, etc., va imbunatati aceasta cultura in fiecare organizatie. Cursurile internationale aduc atat un bagaj de informatii foarte bune, deja punse in practica de alte tari, dar si experienta mare a tarilor cu traditie in acest sector. Mai mult decat atat, o astfel de investitie este mica, comparativ cu impactul moral si financiar ce poate rezulta in urma unui accident mortal.

Romania, fiind membra a Uniunii Europene are multe avantaje, unul dintre ele fiind posibilitatea de acces facil si mai ales pe teritoriul tarii noastre la informatii si cursuri de specialitate, ce cu ani in urma se puteau organiza numai in alte tari. Class Training s.r.l. fiind singura companie romaneasca acreditata NEBOSH, organizeaza cursuri de specialitate recunoscute international pentru toate industriile, cum ar fi: industria petroliera, constructii, nucleara, energie regenerabila, petrochimica, farmaceutica, etc. Cursurile NEBOSH au in vedere respectarea normelor, implementarea unui sistem de management corespunzator si masurile de control ce pot fi luate pentru prevenirea oricaror tipuri de accidente.

Informatii complete despre cursuri HSE cu programa si certificare internationala pot fi dobandite prin participarea la aceste specializari.

Nu ezitati sa ne contactati pentru detalii suplimentare la: